Wetswijziging 2018

Vanaf 1 januari 2018:  Standaard trouwen onder huwelijkse voorwaarden

Tot nu toe trouwde je automatisch in gemeenschap van goederen. Je deelde alle bezittingen en schulden gezamenlijk. Vanaf 1 januari 2018 trouw je automatisch onder huwelijkse voorwaarden.

Wat houdt trouwen onder huwelijkse voorwaarden in?

Het vermogen dat ieder van jullie heeft op het moment dat jullie trouwen, blijft gescheiden. Dat geldt zowel voor schulden als voor 'positief vermogen', zoals spaargeld. In de toekomst loop je dus niet meer het risico om opeens tegen schulden aan te lopen die jouw echtgenoot (genoot) vóór het huwelijk heeft gemaakt.Wat er daarnaast tijdens het huwelijk aan inkomsten en uitgaven is, blijft wel gemeenschappelijk. Maar dit is wel met een belangrijke uitzondering: ontvangen erfenissen en giften komen voortaan alleen bij de erfgenaam/ontvanger terecht en dus niet meer in de gemeenschap van goederen. Wil je tijdens het huwelijk aanpassen wat 'gemeenschappelijk' is? Dan dien je langs de notaris te gaan om dat vast te leggen.

Kosten voor het opstellen van gemeenschap van goederen bij de notaris: gemiddeld tussen de 400,- en 1200 euro.

Daarom is het zo belangrijk om - voordat jullie gaan trouwen - het financiële plaatje te bespreken. Het is voor beide partijen zeer nuttig om te weten wat jullie in de toekomst te wachten staat.

Hebben jullie hierover nog meer vragen? Dan kunnen jullie altijd bellen om een adviesgesprek aan te vragen, dan leggen wij het jullie graag uit.

 

Auteur: Nanda Willemstein